RadixIndex : Adatbázisok családfa és helytörténet kutatóknak
Adatok száma összesen: Ingyenes adatok száma:
[an error occurred while processing this directive]
Családtörténet lista

2011. július 1.: A Csaladtortenet levelezőlista eredeti, RadixIndexen futó változata megszűnt.

Utódja a levlista.theka.hu szerveren üzemel részben a régi tagokkal, részben pedig az azóta csatlakozottakkal.

Fel- és leiratkozás, beállítások Archívum Névmutató Feltöltött fájlok Találkozók Családfakutatók honlapja


Jóska Bátyánk!

Üdvözlet a magyar családtörténettel foglalkozó elsõ magyar nyelvû internetes levelezési lista nyitóoldalán! A listára bárki feliratkozhat, aki az alább írtakat elfogadja. A lista használata ingyenes.

A lista témája
Az ajánlott témák korántsem teljes listája:
- a kutatás forrásai
- a kutatás módszerei
- a forrásokat õrzõ intézmények
- tanácsok kérése az induláshoz, vagy elakadás esetén
- az eredmények rögzítésének, feldolgozásának és közzétételének lehetséges módjai, technikái (pl. programok, táblázatok, táblák)
- a témába vágó friss hírek

A lista födrajzi, etnikai határai
A lista födrajzilag a történeti Magyarországot öleli fel, kivéve a területen élõ azon népek családtörténeti kutatását, amelyek az I. világháborút követõen államot hoztak lére, ill. már meglévõ államokhoz csatlakoztak államalkotó etnikumként. Egyszerûbben:
- a kárpát-medencei magyarság egésze (származástól, vallástól függetlenül),
- a kárpát-medencei németek egésze a burgenlandi németek kivételével,
- a roma, szlovák, ruszin, román, szerb, horvát, szlovén népesség közü a mai Magyarországon élõk
tartoznak a lista témájához.

Nem tartoznak ide a Szlovákia, Ukrajna, Románia, a volt Jugoszlávia területén élõ népek, a magyarok és a németek kivételével.

Archívum
A listára küldött levelek egy nyilvános archívumba kerülnek. Az archívum megtekintése

Etika
A listán mindent szabad, ami nem tilos :-) A lista tematikájába nem illõ leveleket kérjük mellõzni. Nem kíván a lista nyilvánosságot biztosítani a szélsõséges nézeteknek, gyûlöletbeszédnek. Éppen a magyarországi családtörténet kutatói azok, akik a forrásokat kutatva döbbenek rá, hogy milyen sokszínûek hazánk etnikai, vallási, kulturális hagyományai, viszonyai.

Netikett
- A listára írott leveleknél használjuk a magyar ékezeteket. Kivétel ez alól az email tárgy (subject) mezõje, ide ékezetek nélkül írjuk be a szöveget
- Ha válaszunkban másokat idézünk, nem szükséges a teljes levelet bemásolni: elég azt a néhány sort idézni, amelyre válaszunk vonatkozik. Ez különösen akkor megszívlelendõ, ha a lista tömbösítt formájára fizetünk elõ.
- Ha levelet írunk a listára, ügyeljünk arra, hogy levelünket sima szövegfájlként küdjük el. (A legtöbb levelezõben van erre lehetõség, ill. jónéhány program eleve így küldi el a levelet.)
- Tegezõdés/magázódás: ha a lista valamennyi tagjához szólunk, használjuk a magázó formát. Ha a listán olyan valakinek írunk, akivel egyébként is tegezõ viszonyban vagyunk, nyugodtan tegezõdhetünk vele a listán is.
- Kerüljük a személyeskedést.
- Feliratkozás után szívesen látunk egy rövid bemutatkozást: mit kutat, meddig jutott el az új listatag.

Reklám
Szegény listagazdánknak is meg kell élnie valamibõl, és persze a lista fenntartásának számláját is rendezni kell ;-). Ennek érdekében idõrõl idõre a listára küldött levelek aljához egy-egy rövid reklámot fûzünk. Igyekszünk a témához illõ reklámokkal elõhozakodni.

Adatvédelem
A listára feliratkozottak email címeihez a listagazdán kívü más nem férhet hozzá, a feliratkozottakról személyes adatokat harmadik fél számára nem adunk ki. Kérdõíves, önkéntes statisztikai, demográfiai felmérések adatait statisztika-szerûen, a személyek, email címek azonosíthatóságának kiszûrése után továbbadhatjuk partnereink részére. (Figyelem: a lista archívuma nyilvános.)

Listagazda
avagy lista adminisztrátor. Ezt a feladatot a szerver gazdája, Bogárdi János / Radix végzi. Kérdéseivel, problémáival forduljon hozzá: janos kukkkac bogardi.com.

Feliratkozás, leiratkozás, beállítások    Archívum    Feltöltött fájlok    Találkozók    Családfakutatók honlapja


nyitóadatbázisokvezetéknevekhelyekriasztástérképektagokelõfizetéshírlevéllevlistakapcsolat 

© Bogárdi János, 2000-2016. Adatvédelem Családfa.biz - Családfakutatás szakértõvel