[Csaladtortenet] Patócsok

Sztrányai György sztranyai at vnet.hu
2004. Már. 23., K, 00:16:40 CET


Kedves Erzsi!
Öröm látni a kutatási sikereidet, együtt örülünk Veled. Nagyon sokat segíteni nem tudunk, részben látni kellene az anyakönyvet a korrekt megfejtésekhez, részben pedig leveled titkos kódjai voltak megfejthetetlenek számunkra:&# és a variációi:8221, 8222, 8230, 1495, 946, 967, 402, 333, 330.(nyilván betűket jelölnek, de még nem volt időm utánajárni, melyeket)
A bejegyzésekhez:
1719.dec.5. kereszteltem Andrásnak Márton Medzonszik és Dorothea fiát (Asszonyoknál ekkor még ritkán írták a vezetéknevet, illetve a férje nevét értették az övének is) Putzovien (Puczó községbe valók) és most jönnek a keresztszülők : Patócs András és Czapik Anna
Az 1720-as bejegyzéshez nehéz hozászólni, a mi latin tudományunk is csak az anyakönyveken pallérozódott. A levantes keresztszülőket jelent, a következőnél a conversor áttérőt. Azon ne csodálkozz, hogy a latin magyarosan írva éri el, hogy a neveket magyarosan lehessen kiejteni, tehát a Patócs nevet "cs"-vel írták. A "keresztbe-házasodás" elég gyakori volt, vagyis az egyik család fia-lánya a másik lánya-fiával kelt egybe. Sok a rövidítés, emiatt Joan a Joannes (János), "baplé"-nek olvasható a baptizam (kereszteltem). A későbbiekben majd hozzászoksz a bejegyzések sajátos rendszeréhez, és igen jól meg tudod közelíteni a beírtakat.Tehát:
kereszteltem       gyermek keresztneve      apa kereszt- és vezetékneve     anya kereszt (és vezeték) neve
lakhelyre utaló bejegyzés (in oppidio, vagy loci: helybeli,vagy pl: Putzovien , Puczó községbe való)
keresztszülők nevei, esetleges megjegyzés, a keresztelő pap neve, később külön rovatban az, hogy törvényes-e, stb.
Elfelejtettük említeni, hogy a mormonoknál a filmolvasó környékén megtalálod a leggyakrabban használt anyakönyvi bejegyzések latin-magyar jegyzékét kis egylapos segédanyagként.
Gondolom, nem kell bíztatni a további kutatásra...
Üdvözlettel:                                                              Sztrányaiéktól Gyurka
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: http://www.radixindex.com/pipermail/csaladtortenet_radixindex.com/attachments/20040323/f007f36b/attachment.htm


További információk a(z) Csaladtortenet levelezőlistáról