[Csaladtortenet] Mikrofilm

Sztrányai György sztranyai at vnet.hu
2004. Már. 10., Sze, 17:10:42 CET


Kedves Judit!
-Persze, hogy a legrégebbi családtaggal  kezdjed a rajzolást! Arra persze készülj fel előbb utóbb biztosan előkerül valaki még régebbi! Ezt a lapok számozásánál úgy oldhatod meg, hogy az 1, 2, 3, stb. elé teszel 01, 02, 03, stb. - A számszerinti és egyéb nyilvántartó pedig azért kell, mert egy idő mulva csak ennek segítségével tudsz jól eligazodni. A nyilvántartásban keresel, és a lapszám és egyedi szám alapján hamar megtalálod, melyik lapon szerepel. Ugye tudsz az excel-lel lapot másolni és sorba rendezni? (Másolás: Szerkesztés/Lap áthelyezés és másolás úgy hogy az eredeti megmarad. Kbz szempontok szerinti sorbarendezés:Adatok/ Sorbarendezés/ és választod azt az oszlopot, amelyik szerint rendezel) Bocsi ha feleslegesen irkálok!
-A mikrofilm úgy keletkezett, hogy az anyakönyvek minden egyes lapját lefényképezték. A film egy kb. 8-10 cm-es orsón van, amit egy speciális gépbe beleteszel. A gép olyan mintha képernyő előtt ülnél, és a gép alatt felteszed az orsót, átfűzöd egy másik orsóba befűzöd és egy kis kart forgatva a szemed előtt megjelenik az anyakönyv egyik lapja. Így laponként végignézed/végigtekered a téged érdeklő anyakönyvet (ha adatot találtál, mindent írj ki, mert előbb  utóbb az apró információkra is szűkséged lesz, pl. foglalkozás, lakás, halál oka stb.). - Tehát ez egy sziszifuszi munka, de gyosabb, mintha mindenhová el kellene menned. - Tehát ne keress feldolgozott adatokat, csak anyakönyveket. Az interneten a natarch.hu-n az anyakönyvek sorszámát és egyes filmek tartalmát le tudod kérdezni, így otthon felkészülhetsz és már konkrét kérdéssel mehetsz a levéltárba. 
-Persze ha olyan lelkészt találsz, aki egy kicsit helytörténész is, az még többet ad, nem beszélve arról a varázsról, amit akkor élsz át, amikor egy két századdal ezelőtti anyakönyvet lapozgathatsz. Nekem volt a kezeben egy 1690-es kis méretű anyakönyv, amelyben egy Sztrányay György pap sajátkazű bejegyzését is megtaláltuk. Ebben  jelezte, hogy a szolgálalát mikor kezdte meg az  adott helyen. Azt az áhitatot még ma is örzöm a lelekemben, amikor azt a könyvecskét kinyitottuk!!! 
Most látom csak, hogy azért az is jó, ha az ember már ennyi mindent "megélt".
Csak kérdezz, ha tudunk segítünk    ILDI
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: http://www.radixindex.com/pipermail/csaladtortenet_radixindex.com/attachments/20040310/254228b0/attachment.htm


További információk a(z) Csaladtortenet levelezőlistáról