Re: [Csaladtortenet] Ősanyák

Babcsányi István babcsanyi.istvan at humanoperator.hu
2004. Már. 7., V, 18:26:24 CET


Kedves Ildi!

Bár közös ősöket nem tartalmaz a "kívánságlistád" :-)), de zsebből annyit hozzá tudok szólni, hogy Arad megyében Pécskán és Borosjenőn nekem is éltek rokonaim.
Gazdatiszti családokról van szó nálam is, hátha van valami kapcsolódási pont.
Pont nem írtad meg, hogy ki volt Rósenberg Anna apja és férje, úgyhogy egyelőre itt megáll a tudományom, maga a Rósenberg név nem ismerős.

Remélem az adatok birtokában többet tudok majd segíteni.

Üdv

Babcsányi István
 ----- Original Message ----- 
 From: Sztrányai György 
 To: Szatványi József 
 Cc: csaladtortenet at radixindex.com 
 Sent: Saturday, March 06, 2004 8:39 PM
 Subject: [Csaladtortenet] Ősanyák


 Igéretemhez híven közlöm az ősanyák egy részét, akikkel kapcsolatban van még keresnivalónk:
 Trencsén-Túrócz megyeiek (ők nekünk a legizgalmasabbak):
 - A legősibb SPÁCZAY ZSUZSANNA, ki az 1640-1696 között élt Sztrányay György felesége volt. Sem születési, sem halálozásának a helye nem ismert. A család (Vág)Teplicén élt. Mivel Spáczay család élt Szedlicsányban, Trencséntől dél-nyugatra a Vág völgyben, már megcéloztuk ennek felderítését, de nincs filmen Szedlicsány anyakönyve. 
 - PETRANIK ANNA 1719-ben lett a felesége Sztrányay Mihálynak. Házasságuk a previdza-i (ma Privigye) anyakönyvében szerepel, de utána ott nyomuk nincs. A leány apja néhai Petranik János főbíróként szerepel. Nem tudjuk házasságuk után hová kerültek.
 - BJELKO KATALIN kb.1745-ben született és Rajecen 1825.11.13.án halt meg. Ő már evangélikus vallású volt. Keressük a születési és házassági adatait. Férje Sztrányay Gáspár volt és Rajecen születtek gyermekeik. 
 - BUOCZ ANNA kb.1740-ben született, férje Sztrányay János volt, a Túrócz megyei Tarnóban laktak (ma Trnovo).
 - MATHEIDESZ ZSUZSANNA férje Sztrányay Sámuel volt, aki 1774-1827 között élt. 
 - LOSOVSZKY BARBARA kb.1844-ben kötötött házasságot Sztrányay Gáspárral nem tudni hol. Gyermekeik Rajecon születtek. A feleséget abramovi tanítónőnek mondták. Abramov/Ábrahámfalva Túrócz megyében van, de ott nem találtuk meg a házasságát, így férj szüleire vonatkozó adatunk is hiányzik.Evangélikusok voltak. 
 Borsod-Abaúj-Zemplém megyeiek:
 - KŐVÁGÓ ANNA (1869-1905) diósgyőri kertész család leánya. Az egy szem magyar nevű családtagom (nehogy kiderítsétek, hogy ő is magyarosított!!!)
 - FEHÉR JOHANNA (1812-1858) Diósgyőrben éltek, a férje Schreiner Károly kamarai erdész volt. Igazság szerint a férje születési helye érdekelne.
 - WESZELOVSZKY MÁRIA, az 1800-as évek közepén éltek Diósgyőrben, a férje Schreiner Mihály erdőbíró volt. Foglalkozása révén Sch.Károly rokona lehetett, de itt az anyakönyvben csak gyermekük születése szerepel. Római katolikusok voltak.
 - KALVAISZ ERZSÉBET (1766-1817), férje Skonda György (1760-1808) kézművesmester volt. Jászómindszenten, majd Jászón éltek, ott születtek gyermekeik. Nem tudjuk, hogy hol kötöttek házasságot, valószínűleg a feleség születési helyén, melyet nem tudjuk, hogy jol volt. Németnek néztük a nevet és a közeli Mecenzéfet is átvizsgáltuk, de ott ilyen név nem szerepelt. 

 Arad megyeiek:

 - RÓSENBERG ANNA 1817--ben Pécskán született, de az ottani anyakönyvben nem találták a bejegyzést. Apja kamarai gazdatiszt, férje uradalmi tiszttartó volt Boros- Jenőn.

 - KABDABÓ ILONA FRANCISKA (1857-1931)(Újarad-Temesvár). Kabdabó Gergely és Csíky Jozefin leánya. Aradon kötött házasságot, férje Skonda Ödön György Móricz. Temesváron haltak meg. Családja kiterjedt és örmény katolikus. 

  Gömör megyeiek:

 - LEHOCZKY ANNA akinek Schreiner János (kb.1696-1762) volt a második férje és Brenzóbányán éltek. Nem tudni hogy hol született, hol halt meg, csak a házasságuk adata található a breznói anyakönyvben.
 - VEVERKA MÁRIA, akinek Schreiner Ferenc (1810 és 1861 között élt) volt a férje, asztalos mester volt és a Brezno melletti Polhorán éltek. A Veverkák, akik között dédanyám is volt, a Skonda családdal összefüggésben is érdekelnek, valahol ezen a környéken éltek.
 - KUBASSJÁK alias NEPSINSZKY SZABINA 1837-1887. A Polhora melletti Michalován született és Ózdon halt meg. Érdekelne, hogy mit jelent ez a ragadvány név, amit azután már végleges névként használt. 

 Azt hiszem ennyi is elég.
 Jóska ha most zsebből hozzászólsz, akkor személyesen felkereslek, hogy egy homlokpuszival honoráljalak (a férjem szerint ez nem biztos, hogy inspirálni fog, de azért nem vonom vissza)
 Üdvözlettel  Ildi


------------------------------------------------------------------------------


 _______________________________________________
 Csaladtortenet mailing list
 Csaladtortenet at radixindex.com
 http://radixindex.com/mailman/listinfo/csaladtortenet_radixindex.com
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: http://www.radixindex.com/pipermail/csaladtortenet_radixindex.com/attachments/20040307/b8f9b1a0/attachment.htm


További információk a(z) Csaladtortenet levelezőlistáról